Hasznos tanácsok és
gyakran ismételt kérdések

Mivel a homlokzati nyílászárók az épületek arculatát jelentősen meghatározzák, fontos gondolnunk arra, hogy az új műanyag ablak, ajtó megfelelően illeszkedjen a környezetébe. Különösen fontos ez társasházak, illetve műemlék jellegű épületek esetében, mivel itt sokszor előfordul, hogy annak megváltoztatása külön engedélyekhez kötött.

Ha bizonytalan a nyílászárók engedélyeit illetően, keresse fel a helyi önkormányzati hivatalt.

Ahhoz, hogy Önnek árajánlatot tudjunk adni, elegendő a nyílászárók hozzávetőleges méreteinek megadása. 
A nyílászárók gyártatása előtt azonban mindenképpen fontos, hogy pontosan felmérjék a falnyílást, ahova kerül a nyílászáró. Ezt a munkafolyamatot érdemes szakemberre bízni, akik már a felméréskor tudnak kalkulálni az esetleges falhibákkal, és figyelembe veszik a nyílászáró mértének meghatározásakor a falnyílás jellemzőit.

Amennyiben mégis magunk szeretnénk felmérni a nyílászárók méretét, szánjunk rá időt, és mérjünk többször, több helyen. Ez azt jelenti, hogy a falnyílás szélességét és magasságát ne csak egy-egy ponton mérjük meg, hanem minimum 3 távolságot mérjünk két sík között, így egyből kiderülnek a valós minimum méretek.  Ha az új ablakokat a falnyíláson belül eltolva szeretnénk beépíteni, a méreteket a tervezett beépítési síkon mérjük, és ne a sarkoknál, hiszen a fal itt is rejthet hibákat. Ilyen eltolásra általában hőszigetelés előtt kerül sor, amikor a szigetelés méretét már beleszámoljuk az új nyílászárók elhelyezésébe.

A mérések után a szélességi és magassági minimum értékekből egy-egy centimétert elhagyunk. Ebbe a “résbe” kerül beépítéskor a purhab.

Ha kávás a falnyílás szerkezete, akkor meg kell állapítani a káva adta rátakarás méretét, és ennek függvényében tokszélesítőt alkalmazni és így meghatározni a műanyag nyílászáró méretét. A nyílászáró falszerkezethez való csatlakoztatása pedig úgy történik, hogy a műanyag nyílászáró tokja 2-3 centiméteren felütközik a kávára, és a maradék részt toktoldó segítségével töltik ki. 

Hasonló a helyzet akkor is, ha még nincs meg a falszerkezeten a végleges szigetelő réteg. Ennek a szigetelésnek a vastagságával is számolni kell, tehát itt is szükség lehet tokszélesítő alkalmazására, hogy a műanyag nyílászáró beépítése esztétikus legyen. 

Amennyiben a nyílászárókra redőnyt is tervezünk, tokmagasítás is szükséges lehet.

A régi ablakok beépítési mélysége (főleg ha régi fa tokos — kapcsolt gerébtokos — ablakokról van szó) általában eltér a modern műanyag ablakok méretétől. A keskenyebb PVC ablak a falszerkezetben máshol fog elhelyezkedni. Ezt úgy kell érteni, hogy amíg a régi ablakok akár teljes mértékben kitöltötték a fal vastagságát, addig az új ablakok ezt csak részben teszik meg. Emiatt rögtön két dolog adódik. 

Egyrészt el kell dönteni, hogy a falszerkezetben a homlokzat külső síkjához, a fal közepéhez vagy annál beljebb rakják be az új ablakokat. Már az ablakcsere ezen pontjánál érdemes szakember segítségét kérni. Ha az ablakcsere mellett még új homlokzati szigetelés is lesz, akkor további kérdések merülnek fel. Az új szigetelés azt jelenti, hogy a fal vastagsága megváltozik a korábbihoz képest. Továbbá az új szigetelés felhelyezésekor nem csak a külső rész lesz újra szigetelve, hanem a szigeteléssel befordulnak az ablak felé is.

Általános szabály szigetelésnél, hogy a szigetelés vastagsága minimum olyan legyen, hogy eltakarja az ablakok szerelési hézagjait, és rátakarjon kb. 10 mm-t. Tehát pontosan le kell egyeztetni a szigetelővel még az ablakcsere előtt, hogy az új szigetelés milyen új helyzet elé állítja az ablakát. Ha elfelejtünk gondoskodni arról, hogy az új ablakok egy úgynevezett tokszélesítéssel, és magasítással szépen tudjanak illeszkedni a szigeteléshez, akkor belefuthatunk abba a hibába, hogy az új szigetelés kitakarja az ablakok külső szélét, ami jelentős esztétikai romlást eredményez. Sőt megnehezíti, bizonyos esetekben lehetetlenné is teszi a redőny felszerelését.

A műanyag ablakok karbantartása nem igényel hatalmas erőfeszítést. Nagyon egyszerű feladat, azonban érdemes betartani néhány alapszabályt. Az ablak tisztításához soha ne használjon súrolóport és kemény szivacsot, illetve semmilyen oldószert. A súrolópor karcolásokat hagyhat az ablak profilján. A legjobb az ablakkeretek tisztításához a puha törlőkendő vagy a mikroszálas kendő. Az ablakok tisztítását érdemes legalább kéthavonta elvégezni. Ne felejtsük el az ablakok vízelvezető nyílásait is kitisztítani legalább félévente, mert ezzel sok bosszúságtól kíméljük meg magunkat. Szükség lehet a vasalatok évenkénti finombeállítására és kenésére is, ezt legjobb, ha szakemberre bízzuk.

A profil az az extrudált ablakprofil, amiből a műanyag ablak tokja és szárnya készül. Anyaga UV stabil, nagy szilárdságú műanyag. A profil szerkezete és minősége határozza meg az ablak hőszigetelésének hatékonyságát és a szerkezet stabilitását és betörésvédelmét. A jó minőségű profilról sima felülete és selymes csillogása árulkodik. A PVC profil légkamrás kialakításának köszönhetően hőtechnikai szempontból, az egyik legjobb hőtartó anyag, így a drágán felfűtött lakás melege bent, a hideg pedig kint marad.

A profil belsejében, acélmerevítés biztosítja a nyílászárók stabilitását. Az acélmerevítés anyagvastagsága és formája határozza meg az ablak statikai tulajdonságait. Minél vastagabb anyagból készült és minél többször hajlított a merevítés, annál jobb. Figyeljünk a műanyag ablak kiválasztásánál, a profilban található vasalatnútra, amibe könnyen lerakódhatnak a szennyeződések. A legjobb profiloknál a vasalatnút zárt, így a takarítást jelentősen megkönnyíti.

A másik fontos szempont a profiloknál, hogy ha cserélni kell az ablak üvegét, az üvegléc eltávolítható-e roncsolás nélkül. Ez csak azoknál a profiloknál lehetséges, ahol az üveglécek núttal ellátottak. Az üvegfalc mélysége is hatással van a nyílászárók biztonságtechnikai és hőtechnikai besorolására. Minél mélyebb az üvegfalc, annál biztonságosabb a nyílászáró és annál kisebb a hőhíd kialakulásának esélye.

Az ablakprofilok belül kamrákra vannak osztva. Ezek a kamrák javítják az ablakprofil hőszigetelését és stabilitását. Hogy egy szerkezet hány légkamrás attól függ, hogy a profilvastagságot hány légréteg választja el a szerkezeten belül. Ez az érték háromtól hétkamrásig változhat. Fontos, hogy a légkamrák számának növelése a beépítési mélység növelésével is járjon, mert például egy 70 mm-es beépítési mélységű profilnál a 7 légkamrát csak a falvastagság jelentős elvékonyításával tudják elérni. A legelterjedtebb manapság az 5 légkamrás műanyag ablakprofil.

A beépítési mélység az ablakprofil vastagságát jelöli. A legelterjedtebb a 70mm-es de megjelentek a 85-90 mm-es profilok is. A légkamrák számával azonos arányban a beépítési mélység is nő. A beépítési mélység növelésével párhuzamosan javul az ablak és ajtó statikája, hő és hang szigetelése.

Alapesetben a műanyag ablakok fehér színűek, de ma már számtalan színben megrendelhetőek. Többféle színárnyalatú műanyag nyílászáró kapható például, ami hatásában szinte teljesen úgy mutat, mintha valódi fa lenne. Lehetnek csak külső, illetve külső-belső oldalukon színesek.

További kérdése van?

Ha olyan kérdése van, amitre nem talált választ gyűjteményünkben, forduljon hozzánk bizalommal elérehetőségeink egyikén, vagy…

...írjon nekünk most!